Ssst, God praat tegen u

Pinksterpreek in het verpleeghuis

Door jullie bekend te maken

wat Hij van Mij heeft,

zal Hij Mij eren.

Johannes 16:14

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Zoals we elkaar op paasmorgen begroeten met ‘De Heer is waarlijk opgestaan’, zo zouden we elkaar vandaag ook kunnen begroeten: ‘De Heilige Geest is waarlijk uitgestort!’ Het is Pinksteren. Het feest van de Heilige Geest. Het feest waarin we worden uitgedaagd om stil te worden en te luisteren wat God ons te zeggen heeft.

Want misschien is dat wel de meest sprekende uitleg van Pinksteren: ‘Sssst, God praat tegen u, door de Heilige Geest’. Sprak Hij in het Oude Testament door profeten en psalmdichters, sprak Hij in het Nieuwe Testament door Jezus, in onze tijd spreekt God tot ons door de Heilige Geest. En daar wil ik het met u over hebben.

In de voorbereiding op vandaag, kwam dat steeds nadrukkelijker in mijn hoofd en hart. U weet misschien dat ik elke dag, ’s morgensvroeg een wandeling maak. Ik herinner me dat ik ongeveer twee weken geleden door de polder liep, net na zonsopgang. De wereld leek even stil te staan en ik voelde de van binnenuit een overtuiging over me komen om over deze tekst een preek te maken. Het was alsof iemand het in mijn oor fluisterde. Het was geen stem die je met je oren hoort, maar een innerlijke stem. Ik geloof dat de Heilige Geest tot me sprak. Misschien heeft u ook zulke momenten gekend, momenten van diepe vrede of onverwacht(s)e vreugde. Dat is de Geest die ons wijst op Jezus.

‘Want de Heilige Geest zal het uit het mijne nemen en u verkondigen.’

Deze woorden van Jezus vatten kernachtig samen wat het werk van de Heilige Geest is: Hij komt naar ons toe, in ons hoofd en in ons hart, om Gods woorden en Jezus’ daden aan ons duidelijk te maken. Dat is de unieke rol van de Heilige Geest als boodschapper van Christus. De Geest spreekt niet zijn eigen woorden, maar deelt de woorden die Hij van Jezus ontvangt. Wanneer de Geest dus tot ons spreekt, maakt Hij ons deelgenoot van de volheid van Christus, Zijn woorden en daden.

Pinksterfeest in Jeruzalem

Om dat te illustreren hebben we ook Handelingen 2 met elkaar gelezen. Daar lezen we over de uitstorting van de Heilige Geest. De discipelen waren bij elkaar, wachtend, biddend, toen er plotseling een geluid als een geweldige windvlaag kwam. Vurige tongen verschenen boven hun hoofden en ze begonnen te spreken in verschillende talen. Iedereen in Jeruzalem hoorde het evangelie in hun eigen taal. Wat een overweldigende presentatie van de Heilige Geest! Dat op deze indrukwekkende en overtuigende manier de boodschap vanuit de hemel op de aarde wordt verkondigd.

Wat er gebeurt, is prachtig: de Heilige Geest wordt uitgestort en ineens krijgen de discipelen een ander soort inzicht in wat Jezus eerder gezegd heeft. En hoe dat correspondeert met de profetieën van het Oude Testament. We hebben niet de hele toespraak van Petrus gelezen, maar als u dat straks nog eens voor uzelf doet, zult u merken dat hij ineens dingen herinnert wat Jezus gezegd heeft en wat daarover in de psalmen en profetieën staat. Door de uitstorting van de Heilige Geest in Petrus’ hart is hij ineens op een andere manier wegwijs gemaakt in de Bijbel en dringt de waarheid ervan zich ontegenzeggelijk op. En met overgave en passie preekt hij daarover op die morgen in Jeruzalem. Het is zó krachtig en overtuigend dat maar liefst 3.000 mensen zich bekeerden. (Handelingen 2:41)

Pinksterfeest in Waerthove

En het gebeurt nog steeds. Ook vandaag op Eerste Pinksterdag, hier in Waerthove, hoort u nog steeds het evangelie in uw eigen taal verkondigen. Zo werkt de Heilige Geest dus nog steeds! Hij spreekt tot u in deze dienst in het verpleeghuis.  Maar ook op de stille momenten in uw leven, als u alleen op uw kamer bent of ’s nachts als u niet kunt slapen. Misschien worstelt u dan weleens met de gedachte over wat komt. Maar weet u: de Heilige Geest is erbij.

Wat Hij het liefste wil? Hij wil dan fluisteren in uw hart. Geen hoorbare stem, maar een innerlijke overtuiging. Hij wilt u herinneren aan de woorden van Jezus, Hij wil dan troost en vrede geven. Zo wil de Heilige Geest in ons werken, zelfs als we ons zwak en kwetsbaar voelen, zelfs als we twijfelen. De Geest is onze trooster, onze gids, onze helper.

Hoe Hij dat doet? Hij geeft u een herinnering aan de Bijbeltekst. Of een lied dat in uw gedachten komt. Of dat u een gevoel van rust en zekerheid over u voelt komen, al zijn de angst en zorgen niet weg. Kent u het: zo’n moment waarop een Bijbeltekst ineens insloeg in uw hart, of dat lied wat u zich ineens herinnert en wat u ‘ineens’ neuriet of zingt? Dat zijn de momenten dat God, door de Heilige Geest, met u praat.

De grote daden van God

En waar de Heilige Geest ook goed in is? Om u na te laten denken over de grote daden van God. Hij herinnert ons aan het scheppingsverhaal – dat God ons mensen geschapen heeft. Hij herinnert ons het verhaal van Noach met de ark – dat God de mensheid redt. Hij herinnert ons het verhaal van Mozes – hoe God het volk bevrijdt uit Egypte. Hij herinnert u aan de psalmen van David en aan woorden die de profeten namens God spraken. Deze verhalen zijn niet slechts geschiedenis. Ze zijn getuigenissen van Gods trouw en macht en kracht. En van de weeromstuit voelt u het: Gods trouw, Gods macht en Gods kracht. Dat doet de Heilige Geest.

Boven alles wijst de Heilige Geest ons op het grootste werk van God: de zending van Zijn Zoon Jezus Christus. De Geest leidt ons naar het kruis, waar Jezus stierf voor onze zonden. De Geest leidt ons naar het lege graf, waar Jezus opstond uit de dood. Sterker nog, de Heilige Geest helpt ons te begrijpen dat deze daden niet alleen voor anderen zijn, maar voor u persoonlijk. Hij fluistert ons toe dat we geliefd zijn, dat we vergeven zijn, dat we een hoopvolle toekomst hebben dankzij Jezus.

(stilte)

  

Sssst, God praat tegen je

Soms kan het leven letterlijk lawaaierig zijn, zelfs in een verpleeghuis. Maar het gaat niet alleen om hoorbare geluiden. Soms is er ook de innerlijke herrie. Er zijn zoveel dingen die onze aandacht vragen, zorgen die ons hart bezwaren. Vandaag wil ik u uitnodigen om stil te worden. Sssst, God praat tegen je! Luister naar de zachte fluistering van de Heilige Geest. Hij wil u bemoedigen, Hij wil u troosten, Hij wil u leiden.

Ook in deze (laatste) fase van uw leven, mag u weten van de Heilige Geest. Die is toen uitgestort in Jeruzalem en vandaag nog steeds actief in Sliedrecht. Nog steeds helpt Hij mensen om vast te houden aan het geloof, om te vertrouwen op Gods liefde en zorg.

De sprekende wisselwerking van de Heilige Geest

Dat wil de Heilige Geest zijn: Degene die de boodschap van de Vader en de Zoon naar ons toebrengt. Hij neemt de woorden van God (en van Jezus) in de hemel mee naar de aarde en maakt die aan ons bekend. Hij is de goddelijke boodschapper die ons hoofd en hart opent voor de waarheid van Gods woorden. Zo doorbreekt de Heilige Geest de enorme barrière tussen de hemel en de aarde. Hij zorgt ervoor dat God niet ver weg is, maar dichtbij, sprekend tot ons hart.

En de Geest brengt niet alleen Gods woorden naar ons, maar Hij helpt ons ook om wat terug te zeggen. In momenten van stilte en gebed, is het de Geest die onze gedachten gevoelens ook weer van de aarde naar God in de hemel brengt. En zelfs wanneer woorden ons ontbreken, wanneer onze zorgen te groot lijken om uit te spreken, is het de Heilige Geest die voor ons bidt met onuitsprekelijke verzuchtingen. (Romeinen 8:26) Dat mag u tot enorme troost zijn: al gaat het bidden, Bijbellezen en zingen allemaal niet meer zoals vroeger, vanwege lichamelijke of geestelijke aftakeling, de Heilige Geest komt uw zwakheden te hulp. Hij brengt de boodschap van God aan u over en legt u ook de woorden in de mond om wat terug te zeggen. (Romeinen 8:15).

Slotgedachten

Daarom, wordt stil voor het aangezicht van de Heer. God spreekt tot u. Ssst, luister! De Heilige Geest is waarlijk uitgestort. En Hij herinnert u aan Jezus en aan zijn grote daden. Luister naar deze zachte fluistering, laat u vullen met Zijn vrede en vreugde. Zoals dat lied het zingt (ik heb de laatste twee zinnen iets aangepast):

Hier in Uw heiligdom, dicht bij de troon,

vraagt Uw aanwezigheid ons stil te zijn.

Zo komen wij tot U, met heilig ontzag,

als Uw Geest ons trekt tot U.

Rein door Uw zuiver bloed, met zekerheid

dat wij geborgen in Uw liefde zijn.

Staan wij vrijmoedig hier en antwoordt ons hart

op de roepstem van Uw Geest.

Heer, ik wil horen Uw zachte stem.

Laat and’re stemmen in mij zwijgen.

Open mijn oren, Heer opdat ik luister

naar Uw stem en Uw wil zal verstaan.

Amen

Plaats een reactie